3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu peyzaj işleri kapsamında gerçekleştirilen Hydroseeding projesi Türkiye’nin en büyük Hydroseeding projesi. Proje kapsamında Hydromat sistem de kullanıldı.
İstanbul Boğazının yeni incisi 3. Boğaz Köprüsünde hydroseeding uygulaması yapıldı. Projenin uygulamasını yapan KRD Tohumlama Tic. Ltd. Şti firması projenin ilk kazı aşamasından bugüne kadar, sürekli projenin içerisinde yer aldı. 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu peyzaj işleri kapsamında gerçekleştirilen Hydroseeding projesi büyüklüğü ve önemi açısından dikkat çekici bir proje. Otoban peyzajı olarak da bu proje, Türkiyenin en büyük yol peyzajına sahip projesidir. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Türkiyenin en büyük Hydroseeding projesi oldu.
İKİ YAKA AYNI ANDA
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Hydroseeding işleri kapsamında, KRD Tohumlama projenin ilk kazı aşamasından bugüne kadar, sürekli projenin içerisinde yer aldı. Garipçe ve Poyrazköydeki köprü ayaklarına ilk Hydroseeding uygulaması 2013 sonbaharında yapıldı. O zaman bile bu projedeki Hydroseeding işlerinin bu kadar büyük olacağı tahmin edilemiyordu. Şimdi Avrupa ve Anadolu yakasında aynı anda çalışan projenin tek Hydroseeding firması KRD Tohumlama.
3. KÖPRÜ
3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu ülkemiz tarihindeki en büyük projelerden birisidir. 115 kmyi bulan otoban ve bağlantı yollarıyla İstanbul trafiğine yeni bir nefes vereceği kesin. Otoban güzergahında milyonlarca m3 kazı ve dolgu çalışmaları yapılmış, bu inşaat faaliyetlerinin sonucu olarak, milyonlarca m2 yarma ve dolgu şevleri ayrıca çıplak toprak depolama alanları ortaya çıkmıştır. Dünya standartlarındaki bir proje için çevre estetiği ve peyzaj çalışmaları da projenin vazgeçilmez bir parçasını oluşturuyor.
115 KMLİK OTOBAN
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Türkiyenin en büyük Hydroseeding projesi konumundadır. Dünyada da inşaat aşamasında tek hat boyunca yapılan en büyük otoban Hydroseeding projesidir. 115 kmlik bir otobanın; sağlı sollu, yarma-dolgu şevleri ve yan yüzeyleri de dahil olmak üzere çimlendirilmesi planlanmıştır. Karayolları ve Otoban projelerinde Hydroseeding işleri sadece estetik amaçlı düşünülmemelidir. Toprak stabilizasyonuyla beraber, yol ve yolcu güvenliği bakımından son derece önemli çalışmaları kapsar.
TOPRAK STABİLİZASYONU
Toprak stabilizasyonuyla ilgili temel husus; damla erozyonunu, çamur akışını, sel yarıntısını ve toz problemlerini azaltmak amacıyla çıplak toprak alanlarını sürdürülebilir yeşillendirmek ayrıca; yüzey akışı korumak, toprak içine sızdırmayı arttırmak, toprak kaybını önlemek, şantiye güvenliğini ve toprak istikrarını sağlamak, ekolojiyi korumak, inşaat sırasında çıplak toprak yüzeyinden çıkan tozdan veya çamur akışından kaynaklanan problemleri azaltmak, görsel kirliliği iyileştirmek, drenaja destek vermek; akıntı yönündeki bölgelere sediment akışını azaltmak, inşaat alanının görsel estetiğini iyileştirmek ve projenin tamamlanmasına hazırlık olarak kalıcı şantiye stabilizasyonu sağlamaktır.
YEŞİL YOL
Proje kapsamında şev istikrarı otsu vejetasyonla sağlandıktan sonra, stabil şevlere çalılandırma ve ağaçlandırma çalışmaları başlandı. Kuzey Marmara Otoyolu projesi, Türkiyedeki tüm otoban, otoyol, hızlı tren hatları kısaca ulaştırma projelerinde peyzaja bakış açısını tamamen değiştirecek iddialı bir proje. Bu anıt projenin, ülkemiz yol peyzajı açısından bir dönüm noktası olması bekleniyor. Proje; insan onuruna yaraşır, doğaya uyum sağlamış, ekolojik sistemle barışık, en son mühendislik teknolojilerinin kullanıldığı bir yeşil yol projesidir.
HYDROSEEDİNG TOHUMLAMA
Hydroseeding, doğada yapılan organik çalışmalardır. Hydroseeding, bir tohumlama teknolojisidir. Mantıklı ve akılcı bir yöntemdir ama kuralları doğa koymaktadır. Her proje bir diğerinden farklıdır. Proje amacına uygun tohum karışımının belirlenmesi, amaca uygun Hydroseeding sarf malzemelerinin belirlenmesi, uygun ekim zamanının belirlenmesi, ekim yapılacak alanın fiziksel ve organik durumu gibi onlarca soruna cevap bulunması gerekir. KRD Tohumlama, Kuzey Marmara Otoyolu projesine yaptığı farklı demo çalışmaları ve sunduğu raporlarla projeye aynı zamanda teknik olarak destek de verdi.
HYDROMAT SİSTEM
Projenin çok uzun bir hatta olacak olması, birçok sorunla karşılaşılacağı anlamına geliyordu. Bu projeyle beraber ülkemizde Hydroseeding işlerine bir yenisi daha eklenmiş oldu. HYDROMAT. Hydromat sistem; yetersiz toprak kalınlığının olduğu, düşük organik madde ve fakir topraklar için geliştirilmiş bir ekim yöntemidir. Ekim yapılacak alana, malç, kompost, leonardit, yapıştırıcı, gübre, biostimulant, makro-mikro besin elementlerinden oluşan bir altlık oluşturulur. Bu altlık, çimlenmeyi ve beslenmeyi sağlayıp, yüksek nem tutma kapasitesinde olmaktadır. Bu altlığın üzerine, belirlenmiş tohum karışımı Hydroseeding sistemle ekilir.
3 AYDA 6 MİLYON METREKARE
KRD Tohumlama, altyapının uygun olduğu, toprak serilemeyecek alanlarda Hydromat sistemle ekim çalışmaları yaptı. Bu sistemle yapılan çalışmalar şimdilik en kolay görülebilecek yer Ümraniye bölgesi TEM otoyolunun kenarındaki etaptır. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi farklı sektörden binlerce çalışanı, yüzlerce taşeronu ile hayal edilemez işlerin vücut bulduğu bir proje ortaya konuldu. Türkiyede işverenler özel ya da kamu, 6 milyon m2 bir sahanın sadece 3 ay gibi kısa bir sürede ekilebileceğini gördü. Ya da 3 ayda 6 milyon çalı dikilebileceğini ve de daha fazlasını...